niedziela, 16 marca 2014

coś słodkiego

Po tak długiej nieobecności zacznę od słodkości :).

Coś szybkiego bez pieczenia. Dla zagonionych.

Porcja na blachę o wymiarach 28cm x 24cm.

Wszystko kupuję w dyskoncie na literkę B-y więc ci co też tam kupują powinni kojarzyć produkty.

Dwa opakowania ciasteczek petitków pełnoziarnistych.
Dwa opakowania galaretki cytrynowej.
Dwa opakowania budyniu śmietankowego.
Jedna kostka margaryny.
Masa krówkowa kajmakowa.
Jedna schłodzona śmietana 30% - 330ml.
Cytryna.
Troszkę kakao - 3 łyżki.
600ml mleka.
Papier do pieczenia.

W małym kubku rozpuszczamy jedną galaretkę. W trakcie robienia pozostałych rzeczy trzeba pamiętać, żeby tą galaretkę przemieszać, żeby ostygła, ale na dole się nie stężała.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jednym arkuszem.
Na dnie układamy petitki maczane w wodzie z cytryną. Tzn. zanurzamy w wodzie i na blachę :).

Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą.

W 600 ml mleka gotujemy dwa opakowania budyniu. Do gorącego budyniu wrzucamy pokrojoną w kostki margarynę (dobrze żeby nie była z lodówki bo dłużej się rozpuszcza). Można przemieszać łyżką. Wsypujemy suchą galaretkę i miksujemy na najwyższych obrotach. Uwaga na początku może pryskać. Po minucie mamy jednolitą masę, którą natychmiast wykładamy na petitki. Trzeba ładnie rozsmarować i przykrywamy drugą warstwą petitków maczanych w wodzie z cytryną.

Następnie otwieramy puszkę z masą krówkową i rozsmarowujemy ją na petitkach. Warstaw będzie cienka, ale wierzcie mi, że wystarczająca :). Uwaga puszka będzie gorąca! Przykrywamy kolejną warstwą petitków maczanych w wodzie z cytryną.

W tym momencie rozpuszczona galaretka powinna być płynna i być letnia. Można pomieszać jeszcze energicznie, żeby ostygła. Powinna mieć temperaturę pokojową.

Ubijamy schłodzoną śmietanę. Jak już będzie ubita wlewamy galaretkę i jeszcze miksujemy kilka sekund, żeby wymieszać śmietanę z galaretką. Uwaga! Śmietana zrobi się rzadka. Wylewamy wszystko na poprzednie warstwy. Na całość sypiemy kakao przez sitko.

Dobrze jest ciasto zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze zastygło, szczególnie masa kajmakowa bo botem się rozjeżdża.

Przed pokrojeniem najlepiej podnieść ciasto za papier i przełożyć na blat. Tylko po to jest ten papier potrzebny bo wyjmując z blachy kawałki mogą się zniszczyć.





Na blachę o wymiarach 39cm x 24 cm należy zużyć - 3 budynie, 900 ml mleka, 2 opakowania śmietany, 2 puszki masy kajmakowej, 3 opakowania petitków. Reszta pozostaje bez zmian.

2 komentarze: